GGZ Zorgvisie – hoe werken wij?
De GGZ zorg die we leveren in de regio ‘t Gooi is vanaf 2014 ingedeeld in:
- generalistische zorg GGZ en
- specialistische zorg GGZ
- onverzekerde zorg
BGGZ wordt geleverd door BIG geregistreerde behandelaren. Om voor deze vergoede zorg in aanmerking te komen is een vermoeden van een DSM-V stoornis vereist. Bij de GBGGZ gaat het om kortdurende generalistische zorg. Wij gaan uit van het principe van hoge kwalitatieve zorg in de basis waardoor mensen in een vroeg stadium met de juiste hulp er uit leren en kunnen komen.
Specialistische zorg wordt geleverd door BIG geregistreerde behandelaren. Ook voor deze vorm van zorg is een DSM-V diagnose vereist en gaat het om meer langdurige en meer complexe psychologische hulpverlening.
Onverzekerde zorg is een product wat ook door ons geleverd wordt. De overheid heeft de omvang van de zorg wettelijk beperkt. Zo is geregeld dat o.a. behandelingen van aanpassingsstoornissen en hulp bij werk- en relatieproblemen geen onderdeel zijn van de geneeskundige GGZ. Hoewel de psycholoog bij uitstek de expert blijft om dergelijke problematiek adequaat te behandelen wordt deze niet meer vergoed vanuit het basispakket. Wel kan een zorgverzekeraar de behandeling voor dergelijke problematiek in de aanvullende verzekering opnemen. Ook een werkgever kan dergelijke zorg bij psyzorg-gooi inkopen. Mocht onze zorg uiteindelijk niet vergoed worden door de zorgverzekeraar of een derde partij dan kunnen cliënten particulier bij ons terecht.
Onderzoek heeft herhaaldelijk aangetoond, dat wanneer mensen in deze fase van psychische klachten geen adequate hulp krijgen, de klachten ernstiger worden, waardoor specialistische hulp nodig is. Dit levert niet alleen onnodig lijden op voor de cliënt en omgeving maar dit kost de gemeenschap ook meer geld en leidt tot overlast.
GGZ visie: de cliënt en zijn omgeving helpen
De ervaring leert dat patiënten een persoonsgerichte aanpak wensen. Diagnostiek en een standaard behandeling lossen vaak geen problemen op. Een eenzame oudere, een gepest kind, een verloren baan allemaal zaken die tot depressie kunnen leiden. Ieder verhaal staat op zich. De ene depressie is de andere niet. Dat is onze visie op generalistische eerstelijns GGZ.
Gezonde gewoonten staan niet op zichzelf, maar vertonen een sterke samenhang met de sociale en fysieke omgeving waarin mensen geboren worden, opgroeien en zich bevinden. Voorbeeld: Stoppen met roken is moeilijk voor een persoon als hij of zij intussen geldzorgen heeft, in scheiding ligt, of in een onveilige buurt woont.
Specifieke gedragsgerichte interventies zijn nuttig maar kunnen alleen succesvol zijn als we de sociale context meenemen. De eerstelijn GGZ werkt al jaren zo. Mensen kunnen een kwetsbare periode doormaken. Pas wanneer de problemen aan blijven houden en complexer zijn, is verwijzing naar gespecialiseerde GGZ-hulp met meer diagnostiek en behandeltijd van belang. Daarom zijn er binnen PsyZorg regio Gooi en omstreken ook psychotherapeuten en klinisch psychologen aangesloten die deze gespecialiseerde GGZ hulp kunnen verzorgen.